THE DESLONDES - SINT TRUIDEN - 30/08/15

Artiest info
website  
 

SINT TRUIDEN - 30/08/15

Recensie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Deslondes is een groep jonge roots muzikanten, woonachtig in New Orléans (NO). De band heette aanvankelijk “Tumbleweeds”, maar werd herdoopt naar ‘Deslonde Street’, de naam van een straat in Nola, NO, waar de groep werd opgericht. De band heeft twee songwriters, Sam Doores & Riley Downing en maakt een aanstekelijke soort country soul, die je enkel met NO kan associëren. Ze touren momenteel in Europa en starten deze tour op het COUNTRYfestival 2015 in Sint Truiden, om hun titelloos debuut album voor te stellen. Wij van Rootstime.be, maakten ons vrij om met hen, voor hun optreden, een gezellige babbel te doen.

Na hun late lunch en na wat zoeken naar de geschikte rustige ruimte, wordt het de cafetaria naast de Academy Stage (waar iedereen zeker eens een concert moet hebben meegemaakt!) om onze babbel te doen, eindelijk open gevonden. Het hele gezelschap, op zanger / gitarist Riley Downing na, is ons zonder veel commentaar gevolgd en is tegenover ons gaan zitten. V.l.n.r. zijn dit bassist Dan Cutler (DC), zanger / gitarist Sam Dores (SD), violist / pedal steel gitarist John James Tourville (JJT) en “last but not least” gitarist / zanger Cameron Snyder (CS). Wie er tijdens de vragen telkens op de vraag antwoordt, blijkt achteraf (bij het beluisteren van de opname) soms een puzzel te zijn en is daar, waar mogelijk ook vermeld. Indien niet vermeld met de initialen, is dit het antwoord van de groep, van meerderen. Vandaar dit verzoek: “don’t shoot the piano man…”.

...

Heren van “the Deslondes” (ik vraag even na over de uitspraak, die correct lijkt te zijn) welkom in België, welkom in Sint Truiden op het derde Americana, Bluegrass & Country Festival. Wat komt er in jullie Amerikaanse geesten op, wanneer jullie over België horen?  

(door elkaar  en vrij direct) Bier, chocolate, wafels…(de drie traditionele!)

(DC) Ik was al eerder in België en heb toen de plaats bezocht waar Audrey Hepburn* opgroeide. Ze groeide op in Brussel. In Brussel bezocht ik een fantastische straat, Beacon Street. (Hij bedoelt de ‘Beenhouwersstraat’, beter bekend als ‘Rue des Bouchers’, één van de middeleeuws stegen- of stratencomplex in het historische centrum van Brussel…)

[*Audrey Hepburn (1929-1993) werd in het Belgische Elsene geboren als Audrey Kathleen Ruston. Ze was een dochter van de Britse bankier Joseph Anthony Hepburn-Ruston en de Nederlandse aristocrate barones Ella van Heemstra. Hepburn had twee halfbroers uit het eerste huwelijk van haar moeder met een Nederlandse aristocraat, Alexander en Ian Quarles van Ufford. Hepburn is vooral bekend als actrice en filantrope. Na de oorlog speelde ze op achttienjarige leeftijd een rolletje als KLM-stewardess in “Nederlands In Zeven lessen”. Als een van Hollywoods populairste publiekstrekkers schitterde Hepburn op het witte doek naast o.a. Fred Astaire, Humphrey Bogart, Gary Cooper, Cary Grant, Rex Harrison, Peter O'Toole, Gregory Peck en Sean Connery. Hepburn is tweemaal getrouwd met acteur Mel Ferrer en met de Italiaanse dokter Andrea Dotti en had twee zoons, Sean Ferrer en Luca Dotti. Toen ze overleed, was ze de levenspartner van de Nederlandse acteur Robert Wolders. Ze stierf te Tolochenaz in het Zwitserse kanton Vaud aan darmkanker en is daar ook begraven. / nvdr]

Hoe goed kennen jullie de Belgische (roots muziek scene, voor zoverre deze per definitie bestaat)? Kennen jullie namen van artiesten of bands, die jullie aandacht trekken?

(door elkaar en wat minder snel) Namen? Neen dat is vrij moeilijk…
(CS) Als wij naar muziek luisteren, dan is het hoofdzakelijk naar “oude” muziek, naar roots muziek…
(er volgt een tegenvraag, wat het probleem meteen oplost)
(SR) Ik denk dat ik er een ken…Ken je de band de “Cha Cha Thans”? Het was een Belgische studio band, die ooit een bekend nummer opnam, een boogie. (hij zingt nu even het melodietje) “The Ska’s” was een Amerikaanse punk band, maar “The Cha’s” een Belgische studio band.   

“The Deslondes” is een vrij jonge band van vrij jonge muzikanten. Hoe begon alles? Ik lees in jullie biografie op jullie site over meerdere bands, als “Broken Wing Routine”, “The Longtime Goners”, “Tumbleweeds”… Wat is het verhaal, de verbanden?

(na wat gelach en gefluister)
(SD) Het is een wat gecompliceerd verhaal. Ik ontmoette Snyder op school in Washington. We trokken met een vriend naar New Orléans (NO). Onderweg is “The Broken Wing Routine” gevormd.
(CS) In Oklahoma, tijdens het “Woody Guthrie Folk Fest.’ ontmoeten we Downing.
(SD) In NO ontmoet ik Cutler en we vormen we “The Tumbleweeds”.
(CS) Tourville en ik vormden tijdens het touren “The Longtime Goners”. Deze groep bestaat niet meer, de overige nog wel.

Hoe zouden jullie zelf jullie stijl omschrijven? Wat is er correct wanneer ik zeg New Orleans, country, R&B… Dekt dat voldoende de lading?

(CS) Het is een mix van meerdere stijlen en invloeden. Eigenlijk zijn we een country band, die ook andere stijlen gebruikt als R&B en oude soul. Het opzet is blijven zoeken en ontdekken van andere stijlen als gospel, blues, NOLA en R&R.
Passen jullie hier op dit festival?
We passen perfect op een country festival als dit. We staan hier op onze plaats vanavond        

Door wie zijn jullie beïnvloed? Wie zijn jullie voorbeelden?

(allen)  Door heel veel mensen!
(CS) Door heel veel vrienden en heel veel bijzondere,” obscure” albums. We zoeken naar speciale releases. We vinden die op het ‘Mississippi Records’ platen label (Portland OR). Zij slagen er in interessante oude opnamen uit te brengen, die nog niet eerder uitgebracht zijn.
(SR) Met “The Tumbleweeds” deden we o.a. Johnny Cash nummers.   

Jullie wonen in New Orléans. Wat leer je van de stad? Is er plaats voor een country scene in een jazz / R&B, NOLA omgeving als “music city” New Orléans? Is er plaats voor country in Europa?

Van NO? Heel veel. Ja, je moet zeker ooit eens in NO geweest zijn. Je moet de stad eens gevoeld hebben.
Er zijn mensen die ook net niet naar NO willen gegaan, omdat er te veel theater is.
Plaats voor country muziek in NO? Er is een uitstekende country scene in NO. Iedere dinsdagavond is het country avond. Iedereen speelt dan country muziek en er wordt dan gedanst.
Ongetwijfeld, NO heeft een van de betere country scenes van het land.
En in Europa? Ik hoop dat er plaats is voor country muziek. We zijn in België uitgenodigd op een country festival, wat ook al veel zegt.

Jullie hebben onlangs jullie debuut album “The Deslondes” uitgebracht. Jullie zijn met meerdere songwriters. Is dat niet om problemen, discussies vragen? Hoe gaan jullie te werk?

(heel eensgezind) In feite zijn we allemaal songwriters.
Is dat niet om problemen vragen? Wie kiest er?
(CS) Alle nummers op het album zijn nummers die we al langer zingen? Niet echt nieuwe songs. We zijn naar de studio gegaan en zijn begonnen met nummers te verzamelen voor het album, die we kenden en we hebben getracht de stukjes van de puzzel te laten passen. De stukjes die er over bleven zullen dienen voor het volgende album.
Wie schrijft de meeste nummers?
(SD) Ik schreef een aantal van de nummers en enkele met de hulp van John James (Tourville) en Riley Downing schreef er ook. Cameron schreef ook nummers, maar die zijn niet opgenomen op dit album.
(CS) We proberen ook Dan (Cutler) wat meer aan het schrijven te krijgen, want hij schrijft goede nummers.
We zijn heel tevreden met deze situatie en blij met meerdere songwriters.

Achter de titel zit de straat in NO, waar jullie wonen. Is dit de enige uitleg?

(SD) De ‘Deslondes’* is straat waar ik woon en waar ik met Dan (Cutler) “The Tumbleweeds” begon. Het is de titel van ons album geworden. We wonen er, we werken er en we spelen er. Het is een straat kort aan de Mississippi, waar het goed is om rond te hangen en te wonen.
Het is de gemoedstoestand die telt en heel belangrijkis.  

[De *‘Deslondes’ is een straat in de Holy Cross wijk in het Oosten van New Orléans. De Holy Cross wijk is een deel van het Lower Ninth Ward district in NO, dat in het zuiden grenst aan de Mississippi rivier. /  nvdr]

De producer was Andrija Tokic (Alabama Shakes). Waarom kozen jullie voor hem? Wat waren zijn opmerkingen?

(CS) We ontmoetten hem in Nashville en we geraakten met hem bevriend en hij werd later onze producer.
Heb je van hem dingen geleerd?
Ja, ontzettend veel.
Wat waren zijn opmerkingen?
Tokic legt uit hoe anderen werken. Zijn familie behoort tot de eerste generatie van Kroaten die naar Amerika kwam. Hij is uitstekend in het leiden van de opname sessies. Hij is goed in het houden van het overzicht in de studio. Wij zijn vrienden onder en elkaar en belangrijk is dat hij ook onze vriend is. 

Als ik naar de eerste track luister “Fought The Blues And Won”, dan zijn jullie ook een blues band? Waar gaat het hier over? 

Zeker weten! Ons interesseert de geschiedenis van de blues en al de oude opnamen. Opnamen van voor de Tweede WO, de eerste elektrische blues tot de blues van nu. Die albums interesseren ons.
De definitie van blues is heel liberaal, zeker als men blues in titels gebruikt.
Meerdere van ons luisteren ook naar country blues. Blues is vooral een gevoel en combineert meerdere stijlen, als country, soul…
Begrijp je? (ik bevestig met een knik)

Als ik naar het album luister, hoor ik meerdere invloeden: Fats Domino, Jerry Lee Lewis (“Less Honkin’ More Tonkin’”)… Is dat juist?

Heel juist…
Bedoeling was een country album te maken, maar het werd ook een album met Fats Domino songs, met bluegrass elementen.

Heb je iets geleerd door het maken van dit album?

Ongetwijfeld!
Dit was ons eerste album als “The Deslondes”. Je leert hoe het proces in elkaar zit, hoe alles werkt in de studio. Dit zal ons zeker helpen voor de volgende stappen, voor de toekomst.

Hoe verschillend zal jullie volgende album zijn? Hebben jullie al ideeën voor het volgende album?

De nummers zullen zeker andere nummers zijn (gelach).
(DC) Het creatief proces zal ook verschillen. Het wordt bepaalt door de dingen die er gebeuren. Iemand van ons zal met een nieuw idee, een nieuwe song komen en de anderen zullen hier dan op ver gaan.
(CS) We hebben in de studio veel geleerd. We hebben veel van elkaar geleerd en die kennis, zullen we de volgende keer zeker gebruiken.

Wat staat er als jonge band op jullie “still to realize…” liijstje?

(CS) Oh ja, er zijn nog veel dingen die ik wil doen. Dit was er één van…
(opnieuw gelach, gestommel en wat gefluister tegen elkaar…)

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?

We zijn in Europa tot 28/09 en daarna gaan we terug naar huis.
Daarna gaan we twee weken touren met een andere groep, label maten… een akoestische band.
Op het einde van het jaar, in september, openen we voor Pokey LaFarge.

Over vandaag, over jullie optreden. De set list? Wat gaan jullie brengen?

Uiteraard de nummers van het album, de single die we eerst uitbrachten en al enkele nieuwe songs, die we zullen uitbrengen op ons volgend album.
Wat binnen tien jaren?
(DC) Ik zal blij zijn, als ik er op deze aarde nog bij zal zijn en hier nog rond loop…
(CS) Ik hoop dan dat ik op mijn veranda zit. Misschien met mijn dochter?
(gelach en wat binnenpret…)

Thank you gentleman, thank you for your time and thank you for your music!

Have a nice time in Belgium and Holland and enjoy the festival!

Eric Schuurmans

meer foto's © Rootstime